Projekt Erasmus+ Master 4.0: održan 4. transnacionalni sastanak partnera u Crnoj Gori

24.01.2022.

Od 19. do 21. siječnja 2022. godine održan je 4. transnacionalni sastanak partnera u Ulcinju u Crnoj Gori. Prvi dan sastanka je bio posvećen radu koji se odnosi na izradu novih ispitnih pitanja i programa za majstorske ispite, rezultatima i razmjeni iskustava partnera u procesu izrade pitanja i programa. Tema drugog dana je bio razvoj online platforme za pripremu i polaganje majstorskih ispita, posebno problemi s kojima su se partneri susretali prilikom unosa pitanja te načinima na koje su te iste probleme rješavali. Isto tako partneri su međusobno podijelili iskustvo sa prvih provedenih pilotiranja te planove za pilotiranje platforme do kraja projekta. Treći dan je bio određen za teme upravljanja projektom, diseminacije s posebnim naglaskom na organizaciju događanja s multiplicirajućim učinkom te dogovora oko sljedećih aktivnosti kako se projekt približava svom završetku.

Svi partneri su uspješno završili aktivnosti izrade ispitnih pitanja i programa te je tako Hrvatska obrtnička komora izradila ispitna pitanja za stručno-teorijski dio majstorskog ispita za zanimanja elektroinstalater, frizer, autoserviser, autoelektričar i automehaničer te pitanja za opće dijelove majstorskih ispita – gospodarstvo i pravne propise. Za svaki od navedenih dijelova izrađen je i ispitni katalog koji sadrži područja i ishode učenja. Nadalje, Obrtnička komora Slovenije je izradila pitanja iz stručne teorije za tesare, elektroinstalatere i zidare te pitanja za opće dijelove majstorskih ispita – gospodarstvo i pravne propise. Obrtnička komora Skopje je izradio pitanja za stručno-teorijski dio majstorskog ispita za kozmetičara, te pitanja za opće dijelove majstorskih ispita- gospodarstvo i pravne propise. U partnerstvu s udrugom Sretan Život izrađeni su i novi programi majstorskog ispita za  zanimanja automehaničar i pekar. Partneri iz Crne Gore su izradili ispitna pitanja za stručnu teoriju za fotografe i krojače visoke mode, pitanja za opće dijelove ispita te program majstorskog ispita za fotografa. Zaključak sastanka je bio da su svi partneri zadovoljni izrađenim pitanjima i programima te da će se navedenim značajno unaprijediti kvaliteta majstorskih ispita u partnerskim državama.

Nadalje, partneri su detaljno raspravljali i razvoju online platforme i njenoj primjeni na stvarnim ispitima, a poseban naglasak je stavljen na definiranje termina pilotiranja online paltforme za provedbu majstorskih ispita. Zaključeno je da su partneri izrazito zadovoljni izrađenom online platformom koja se pokazuje kao inovativno rješenje koje će unaprijediti kvalitetu provedbe majstorskih ispita te kojim se na atraktivan i praktičan način promovira potreba za cjeloživotnim učenjem i razvojem digitalnih vještina. Zadnji dan sastanka dogovoreno je da će se nakon pilotiranja provedbe majstorskih ispita na online platformi organizirati nacionalna događanja s multiplicirajućim učinkom, a u lipnju 2022. godine održat će se finalni partnerski sastanak u Zagrebu. U sklopu istog termina održat će se i međunarodno događanje s mulitiplicrajućim učinkom na kojem će se prezentirati svi ostvareni rezultati projekta.