O projektu

Majstorska zvanja cijenjena su i priznata u Europskoj uniji kao i u državama partnerima u projektu: Hrvatskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Majstorski ispiti omogućuju napredovanje u zanimanju, otvaranje obrta, uzimanje naučnika na naukovanje. Također, stjecanje majstorskog zvanja predstavlja prednost u odnosu na konkurenciju jer majstorsko zvanje naglašava izvrsnost i kvalitetu proizvoda i usluge.

Hrvatska i Slovenija imaju višegodišnje iskustvo provedbe majstorskih ispita, dok Sjeverna Makedonija i Crna Gora tek kreću u tom pravcu. U svim državama majstorski ispit ima sličnu strukturu, a sastoji se od 4 dijela: praktičnog dijela, stručno-teorijskog dijela, dijela u vezi gospodarstva i poslovanja te pedagoškog dijela.
S obzirom na navedene sličnosti u provedbi majstorskog ispita, partneri ovog projekta zajednički će raditi na unaprjeđenju kvalitete majstorskog ispita u partnerskim državama.

Projektom Master 4.0 uvodi se potpuno novi pristup u pripremi i provedbi majstorskog ispita. Cilj projekta jest unaprijediti pripremu i provedbu majstorskog ispita unaprjeđenjem ispitnih pitanja i programa te uvođenjem online platforme za pripremu i provedbu majstorskih ispita.
Koordinator projekta je Hrvatska obrtnička komora, koja projekt provodi s partnerima iz Hrvatske (Visoko učilište Algebra), Slovenije (Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije), Sjeverne Makedonije (Zanatska komora Skopje, udruga Sretan Život) i Crne Gore (Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore).

Projekt traje 28 mjeseci, a s provedbom je počeo 1. rujna 2019. Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava iznosi 215.870,00 EUR.