Osnovana Majstorska Akademija Crne Gore

20.06.2022.

Podgorica, 15.06.2022. Nvo Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore je organizovala drugu nacionalnu konferenciju na kojoj su promovisani rezultati Erasmus+ projekta „Master 4.0 – Unapređenje majstorskih ispita“.

Istovremeno je obilježen 15-godišnji jubilej od osnivanja ove krovne organizacije zanatstva u Crnoj Gori. Tom prilikom je ustanovljena Majstorska Akademiju Crne Gore i održana panel diskusija na temu: „Zanatstvo zahtjeva nove zakonske okvire, jedinstveno uređen sistem stručnog osposobljavanja i konjunkturne programe za generisanje tražnje“.

Majstorska Akademija Crne Gore je rezultat i kruna ovog multilateralnog projekta i omogućava svima, koji po zakonu o zanatstvu moraju polagati majstorski ispit ili žele imati najviši dokaz o osposobljenosti po najvišim evropskim standardima, da se pripremaju i polažu majstorske ispite u Crnoj Gori za 154 zanata sa ovog spiska: https://bit.ly/ZanaPredaK_Lista-zanata_draft

Majstorska Akademija Crne Gore omogućava za sada pripremu i polaganje 2 opšta teorijska dijela majstorskog ispita. To su:  Privreda, pravo i porezi (III. dio) i Stručna i radna pedagogija (IV. dio). Osim toga, omogućene su pripreme i polaganje za stručno-teorijski (II. dio) majstorskog ispita za fotografe i krojače visoke mode.

Praktični (I. dio) majstorskog ispita polagaće se za sada u odgovarajućim zanatskim preduzećima dok se ne steknu fizički i tehnički uslovi iz partnerstva sa Vladom, evropskim projektima, ugovora o saradnji sa javnim i privatnim obrazovnim ustanovama i javno-privatnog partnerstva o izgradnji radionica za obuku.

Pripreme za teorijske dijelove majstorskog ispita vrše se uz pomoć E-learninga i E-campusa, a polaganje preko zajednički razvijene online platforme „Master 4.0“ , koju ujedno koriste partnerske komore Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije iz istoimenog Erasmus+ projekta.

Priprema za polaganje opštih dijelova majstorskog ispita, kao i stručno-teorijskog dijela majstorskog ispita za fotografe i krojače visoke mode može se započeti ovdje: http://ispiti.e-majstor.eu/newClient/entrance.aspx (izabrati kompaniju ZanaPredaK).