O projektu

Majstorska zvanja su cijenjena i priznata u Evropskoj uniji kao i u državama partnerima u projektu: Hrvatskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Majstorski ispiti omogućavaju napredovanje u zanimanju, zasnivanje egzistencije, registraciju zanatskih preduzeća i obrazovanje učenika u privredi. Takođe, sticanje majstorskog zvanja predstavlja prednost u odnosu na konkurenciju, jer majstorsko zvanje naglašava izvrsnost i kvalitet proizvoda i usluga.

Hrvatska i Slovenija imaju višegodišnje iskustvo u sprovođenju majstorskih ispita, dok Sjeverna Makedonija i Crna Gora tek kreću u tom pravcu. U svim državama majstorski ispit ima sličnu strukturu, a sastoji se od 4 dijela: praktičnog dijela, stručno-teorijskog dijela, dijela u vezi sa privredom i poslovanjem, te radno-pedagoškog dijela. S obzirom na navedene sličnosti u sprovođenju majstorskog ispita, partneri ovog projekta zajednički će raditi na unapređenju kvaliteta majstorskog ispita u partnerskim državama.

Projektom Master 4.0 uvodi se potpuno nov pristup u pripremi i sprovođenju majstorskog ispita. Cilj projekta je da se modernizuje priprema i polaganje majstorskih ispita unapređenjem ispitnih pitanja i programa, te uvođenjem online platforme za pripremu i sprovođenje majstorskih ispita.
Koordinator projekta je Hrvatska obrtnička komora, koja projekat realizuje s partnerima iz Hrvatske: Visoko učilište Algebra, Slovenije: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Sjeverne Makedonije: Zanatska komora Skopje i udruženje Sretan Život iz Tetova i Crne Gore: Zanatsko-preduzetnička komora CG i pridruženi partner JU Zanatska komora Crne Gore.

Projekt traje 28 mjeseci, a počeo je 1. Septembra 2019. Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava je 215.870,00 €, od čega je za Crnu Goru predviđeno 25.495,00 € .