Održan 2. transnacionalni online sastanak partnera

04.06.2020.

U četvrtak 28. svibnja 2020. održan je online sastanak predstavnika partnerskih organizacija uključenih u projekt Master 4.0.  Sastanak je organiziran umjesto 2. transnacionalnog sastanka koji se trebao u istom terminu održati u Skopju, Sjevernoj Makedoniji, a organizator sastanka bila je Hrvatska obrtnička komora.

Svi partneri održali su prezentacije o aktivnostima koje su proveli u vezi unaprjeđenja pitanja za majstorski ispit i programa majstorskih ispita, a OZS je predstavio rad na izradi nacrta sastavljanja ispitnih pitanja, pripremi mrežnog plana i pripremi ispitnih radova. Zanatska komora Skopje predstavila je rad na unaprjeđenju stručno-teorijskih dijelova ispita za zanimanje kozmetičar. Pitanja su se unaprjeđivala prema Metodološkom okviru sa smjernicama za razvoj ispita i ispitnih pitanja za majstorski ispit. Također, u vezi unaprjeđenja održali su 18 radnih sastanaka u vezi rada na unaprjeđenju pitanja te su predstavili vremenski okvir u kojem bi pitanja trebala biti dovršena.
Nakon toga, udruga „Sretan Život“ iz Sjeverne Makedonije predstavila je svoj rad na izradi programa majstorskih ispita za zanimanja automehaničar i pekar. Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore predstavila je svoje aktivnosti koje su se sastojale od rada na unaprjeđenju općih dijelova majstorskog ispita, unaprjeđenju stručno-teorijskih dijelova majstorskog ispita za zanimanje krojač visoke mode te izradi programa i ispitnih pitanja majstorskog ispita za zanimanje fotograf.

Hrvatska obrtnička komora je predstavila svoje aktivnosti koje su se sastojale od odabira stručnjaka za izradu pitanja iz područja radne pedagogije, održavanja 2 sastanka u vezi dogovora oko metodologije izrade pitanja, analize starih ispitnih pitanja, izrade Kataloga ispitnih pitanja, održavanja online uvodne edukacije te dvodnevne radionice u vezi metodologije izrade ispitnih pitanja. Predstavnik Algebre predstavio je trenutačno stanje u vezi razvoja online platforme za pripremu i polaganje majstorskih ispita. Algebra je u ovoj fazi projekta predstavila sve komponente platforme na kojima su dosad radili: razvojna okolina, korisničko sučelje te back end komponente.

Drugi dan sastanka bio je posvećen raspravi i dogovoru u vezi prvog polugodišnjeg izvještaja i dostavi potrebne dokumentacije, diseminacije projekta te dogovora u vezi vremenskih rokova i idućih koraka.