Новости

Одржана е петтата транснационална партнерска средба

Петтата транснационална средба на партнерите се одржа во Загреб на 9 и 10 јуни 2022 година. Бидејќи беше последниот состанок на партнерите, состанокот служеше за рекапитулирање на сите спроведени активности и дискусија за можностите за соработка по завршувањето на проектот, како и за обезбедување одржливост на резултатите од проектот. Партнерите разговараа и за понатамошни подобрувања […]

Се одржа завршната конференција на Еразмус+ проектот МАСТЕР 4.0

Завршната конференција на проектот МАСТЕР 4.0: подобрување на мајсторските испити се одржа на 8 јуни 2022 година во Загреб. Конференцијата ја одбележа успешната работа на проектот и на учесниците им беа презентирани резултатите од проектот во сите земји партнери. Исто така, учесниците имаа можност да ја пробаат и онлајн платформата за подготовка и полагање мајсторските […]

Erasmus + Master 4.0: Унапредување на мајсторскиот испит – Здружението Среќен Живот од Тетово ја одржа Националната конференција

Здружението Среќен Живот од Тетово ја одржа Националната конференција на 05.04.2022 во рамките на за Проектот Erasmus + Master 4.0: Унапредување на мајсторскиот испит во просториите на Занаетчиска Комора – Скопје. На конференцијата беа презентирани изработените програми и испитни прашања од магистерските испити за струките пекар, автомеханичар и козметичар. Исто така, на учесниците им беше […]

Проект Erasmus+ Master 4.0: во Црна Гора се одржа четвртиот транснационален состанок на партнери

Од 19 до 21 јануари 2022 година, во Улцињ, Црна Гора се одржа 4-та транснационална средба на партнери. Првиот ден од средбата беше посветен на работата поврзана со креирање на нови испитни прашања и програми за магистерски испити, резултати и размена на искуства на партнери во процесот на креирање прашања и програми. Темата на вториот […]

Се одржа пилотирање на онлајн платформата во Северна Македонија

15.12.2021 Во Занаетчиската комора Скопје се одржа пилот дел од магистерскиот испит по право и економија во рамки на магистерскиот испит за козметичар. Во пилотирањето учествуваа 20 кандидати.Магистерските испити се вреднуваат и препознаваат низ цела Европа, а во Северна Македонија се на V ниво од националната рамка на квалификации и се состојат од четири дела: […]

НАЈАВА НА ПИЛОТИРАЊЕ НА ПЛАТФОРМАТА

Занаетчиска комора Скопје на 17.10.2021 година започна со обуките за мајсторски испит со 15 кандидати со кои ќе се реализира пилотирањето на мајсторскиот испит за козметичар во рамки на проектот Мастер 4.0. Започнавме со обуките за стручно теоретскиот дел кои се одржуваа во салата на Занаетчиска комора Скопје со предавач професор г-ѓа Лидија Андоновска.Пилотирањето на […]

Финализирање на испитните прашања во Република Северна Македонија

Во рамките на проектот Еразмус МАСТЕР 4.0 се изработија испитни прашања за трите теоретски дела од  мајсторскиот испит за козметичар преку кои ќе се проверува знаењето на кандидатите за мајсторски испит од областа на стручната теорија, економијата и правото и педагошко-андрагошката подготвеност. Прашањата кои се изработени од трите дела од мајсторскиот испит за козметичар се […]